150 jaar hulp in nood

juni 2017 Op 22 augustus 1864 werd het internationale Rode Kruis opgericht door Henri Dunant. Wat niet iedereen weet, is dat de Nederlander Johan Hendrik Christiaan Basting hier een belangrijke rol speelde. Hij las het door Dunant geschreven boek “Un Souvenir de Solférino” en raakte in de ban van het beschreven pleidooi om in alle landen verenigingen op te richten van vrijwillige hulpverleners die in het geval van oorlogen levensreddend actief kunnen worden. Basting hielp Dunant met het opstellen van bepalingen, zoals de grondbeginselen rondom neutraliteit, die nu nog altijd door meer dan 150 landen worden nageleefd.


Het Nederlandse Rode Kruis

Vier jaar na de ontmoeting tussen Jean Henry Dunant en de Nederlandse officier van gezondheid, Johan Basting, werd in 1867 bij Koninklijk Besluit no. 60 door Koning Willem III het verdrag getekend waarmee het Nederlandse Rode Kruis werd opgericht. Daarom viert deze organisatie dit jaar haar 150-jarig bestaan. Met ruim 30.000 vrijwilligers en meer dan 500.000 leden in Nederland is het belang en de impact van de organisatie hedendaags nog altijd groot.

Playmobil EHBO-biker

Gedurende het hele jaar organiseert het Rode Kruis een groot aantal acties en evenementen: van speciaal door Playmobil ontwikkelde EHBO-bikers tot het breken van het record van de “grootste EHBO-les” ter wereld.

Hondekop-Mat54

Ook Omnimark heeft haar steentje bijgedragen. Een ander onderdeel in de campagne is de inzet van de Rode Kruis-jubileumtrein. Deze rijdt dit jaar enkele keren door het land om meereizend publiek deelgenoot te maken van het 150-jarig bestaan. De passagier stapt in het spoor van de vrijwilliger van toen en gaat met hen op reis. Op 19 juli a.s. zal de trein vanaf Den Haag naar Apeldoorn rijden, alwaar een bezoek zal worden gebracht aan paleis het Loo, waar dan exact 150 jaar geleden het Koninklijk Besluit werd getekend. Iedereen is van harte welkom, met kinderen, gezin, familie en vrienden.

Deze historische trein, de Hondekop-Mat54 is beschikbaar gesteld door stichting Hondekop en door Omnimark gedecoreerd in een speciale “150 jaar hier om te helpen”-uitstraling. Omnimark heeft ondersteuning geboden bij het ontwerpproces en realiseerde in de nacht van 5 op 6 mei jl. de montage op een vestiging van Nedtrain in Onnen (Gr.).