Van der Heide: meer dan honderd jaar aan innovatie in elektrische veiligheid

Elektriciteit kent verschillende gezichten. Van stroom uit het stopcontact tot industriële toepassingen en de bliksem als het onweert: het is onmisbaar en gevaarlijk tegelijk. Bij Van der Heide weten ze er alles van. Ze verkopen ‘elektrotechnische veiligheid’ en doen dat door onder andere het leveren van bliksembeveiliging, het doen van inspecties en het opleiden van vakmensen. Een portret van een unieke Omnimark-klant die ruim honderd jaar geleden in Friesland werd opgericht, maar vooral ook met de toekomst bezig is.
Vier pijlers
Aan het woord zijn Gonda Boringa (PR en communicatie) en Klaas de Jager (inkoop & planning en onder andere verantwoordelijk voor mobiliteit). Met 25 en 42 jaar ervaring de juiste personen om vragen te stellen over hun werk, de achtergrond van Van der Heide en de samenwerking met Omnimark. Ze vertellen over de vier pijlers onder het bedrijf: bliksembeveiliging (zowel extern als intern), inspecties (van zowel de bliksembeveiliging als elektrotechnische installaties), elektrotechnische opleidingen en kathodische bescherming. “De combinatie van producten die wij aanbieden zie je nergens anders”, vertelt Gonda hierover.
Met opdrachtgevers in heel Nederland en verschillende locaties over het land verspreid, vinden er veel ritten plaats. Daarvoor gebruikt Van der Heide diverse modellen bedrijfsbussen en bestelauto’s, maar ook speciale voertuigen zoals een Mitsubishi Pajero die onder andere op de Rotterdamse Maasvlakte wordt ingezet. Allemaal zijn ze bestickerd door Omnimark.
Van stickers naar wrapping
Hoe de samenwerking met Omnimark tot stand is gekomen? Klaas: “Vroeger maakten we voor onze auto’s en aanhangwagens gebruik van een bestickeraar uit de regio. Toen die zijn activiteiten staakte, moesten we op zoek naar een nieuwe partij. Een autodealer wees ons op Omnimark, dat was in een periode dat het wrappen van auto’s erg in opkomst was. Toen zijn wij samen gaan kijken in het Fleet Decoration Center van Omnimark. Er stond een ambulance waarvan we dachten dat die geel gespoten was. Pas toen we de binnenkant van een deur zagen, merkten we op dat deze gewrapt was. Bovendien hoorden we dat ze ook treinen en vliegtuigen bestickerden. Dat gaf ons het vertrouwen dat we met een professionele partij te maken hadden. Vanaf dat moment zijn we gaan samenwerken.”
Verbetertraject
De samenwerking verliep goed en Van der Heide was erg tevreden met de geleverde kwaliteit, hoewel je elkaar in een partnership altijd scherp moet willen én kunnen houden. “Door enkele personele wisselingen binnen Omnimark kwam de samenwerking onder druk te staan,” zo vertelt Gonda. “De communicatie verliep stroef, zaken bleven lang liggen en in de operatie liep een aantal dingen fout. Na duidelijk onze wensen en kaders te hebben aangegeven en kennis te hebben gemaakt met het nieuwe accountteam, kwam hier zichtbaar verbetering in. Communicatie en taakverdeling zijn weer helder, waardoor we weer vertrouwen hebben in de toekomst. Daarom hebben we Omnimark de rebranding van ons wagenpark toevertrouwd.”
Een rebranding met draagvlak
Deze rebranding omvat momenteel 30 nieuwe voertuigen en in de toekomst nog meer. Gonda: “We zijn blij met de samenwerking daarin. In plaats van de traditionele bestickering stappen we over op een full wrap. Dat is erg mooi geworden”
“We hebben de ontwerpen samen op papier gezet. Ik leverde een voorstel aan, Omnimark werkte het verder uit. Met wat aanpassingen over en weer kwamen we tot het eindontwerp. Daarna heeft Omnimark twee voertuigen, een Renault Master en een Renault Mégane, uitgewerkt op basis van de full wrap. Deze zagen er echt verrassend mooi uit. Het ontwerp is strak, er staat alleen op wat van belang is en het past goed bij onze nieuwe huisstijl. Onze bedrijfsnaam staat nu boven de voorruit op de Renault Master, dan zie je ons al van ver aankomen!”
Draagvlak onder medewerkers is belangrijk bij een rebranding. Gonda: “Je wilt graag dat je collega’s trots zijn op de auto waarin ze rijden, het is hun werkplek en het visitekaartje van ons bedrijf. Met de beide proefvoertuigen hebben we een roadtrip langs onze vestiging gemaakt. De reacties van de collega’s waren heel positief!”
Duurzaam
Een zorgvuldig doordacht ontwerp, zoals bij de rebranding, is belangrijk voor Van der Heide. Maar soms moet er ook snel iets gebeuren. Gonda: “Dat regelen ze bij Omnimark dan ook. Bijvoorbeeld door snel een logo te leveren voor op een nog niet bestickerde bedrijfsbus in verband met toelating op het bedrijfsterrein van een klant. Onze auto’s rijden vijf tot zeven jaar rond, door weer en wind. Het is indrukwekkend dat de kwaliteit van de bedrukking dan zo goed blijft.”
Binnen de samenwerking met Omnimark is naast productkwaliteit ook duurzaamheid een belangrijk onderwerp. “Dit is binnen ons bedrijf en ook bij onze medewerkers een belangrijk thema. Zo kregen we bijvoorbeeld vragen over het gebruik van het foliemateriaal. ”, vertelt Gonda. “Uit het oogpunt van milieu gebruikten we pvc-vrije folie, maar samen met Omnimark hebben we onderzocht of dat ook daadwerkelijk duurzaam is. Toen bleek dat pvc-houdend folie beter te recyclen én sneller leverbaar is. Daarom zijn we naar pvc-houdend folie overgegaan.”
Blijven innoveren
Bij Van der Heide ziet men veel innovatiemogelijkheden in de toekomst. Klaas: “we experimenteren met drones voor het uitvoeren van inspecties en het gebruik van virtual realitybrillen bij trainingen. We zijn altijd in ontwikkeling om onze opdrachtgevers nog beter te helpen en de concurrentie een stap voor te blijven.” Maar ook op heel praktische onderwerpen is doorontwikkeling belangrijk. “Elektrisch rijden is natuurlijk al een tijd in opkomst. Wij werken elke dag met elektriciteit en inspecteren bijvoorbeeld laadpalen, maar anderzijds worstelen we ook met de milieuzones in binnensteden in combinatie met het gewicht en de trekkracht van elektrische voertuigen. Dat is belangrijk omdat we veel met aanhangwagens rijden.”