Koninklijk huis

De koninklijke leeuwen op het regeringstoestel 

In 1973 heeft grafisch ontwerper Anne Stienstra van bureau Total Design (TD) in opdracht van het Koninklijk Huis het wapen je maintiendrai vernieuwd. Omniscreen-Omnimark-oprichter Kwee Tat-Hwie (roepnaam André) introduceerde tien jaar eerder het gebruik van zelfklevende folie op voertuigen onder de nieuwe naam fleetmarking. Het gestyleerde koninklijk wapen moest door middel van folietechniek aan beide zijden van het regeringsvliegtuig (de Fokker F28 PH-PBX) worden aangebracht. Het regeringsvliegtuig wordt gebruikt door het staatshoofd, destijds Koningin Juliana, en door leden van de regering. André heeft hoogstpersoonlijk de logo’s op het vliegtuig geplakt onder het wakend oog van de Adjudant van de Koningin.  

Er waren in die tijd nog geen digitale snijplotters en de nieuwe logo’s zijn dan ook met de hand uitgesneden. Na het aanbrengen van het pre-spaced (vrijstaand) gesneden logo werd het beeld zichtbaar bij het verwijderen van de application-montagetape. Op dat moment verzocht de aanwezige Adjudant om direct te stoppen met de werkzaamheden. Deze is gaan bellen – wij vermoeden met het Koninklijk Huis – om terug te komen met de mededeling dat het zojuist aangebrachte logo direct moest worden verwijderd. Er zou een fout zitten in het nieuwe ontwerp! 

Op de foto is het uiteindelijke logo te zien. De ‘fout’ zou hebben gelegen in het te sterk styleren van het wapen waarbij het ‘lid’ bij de leeuwen ook zou zijn verwijderd. Naar koninklijk principe moet het geen leeuwin maar een leeuw zijn. Het nieuwe ontwerp werd aangepast om er een mannelijke leeuw van te maken.  

Twee keer de productie en montage van het koninklijk wapen op een factuur zetten, waarvan er maar één serie uiteindelijk is aangebracht voelde wel wat apart. Een bijzonder verhaal!