Omnimark en Solarix: zo stijlvol kan duurzaamheid zijn

25 juli 2024

Een dilemma dat bij veel organisaties en mensen speelt, is het vinden van een goede locatie voor zonnepanelen. Waar er enorme kansen liggen om energie uit de kracht van de zon te halen, is er ook de esthetische kant. In binnen- en buitenland zijn er gebouwen, velden en wegen met zonnepanelen waar wisselend op gereageerd wordt. In hoeverre moeten zonnepanelen hun stempel drukken op de buitenomgeving waar we ons dagelijks bevinden? 

Dit vraagstuk heeft onze partner Solarix als een kans aangepakt. Solarix is ontstaan uit een designbureau en een architectenbureau en maakt en ontwikkelt esthetische zonnepanelen. Zij hebben een concept uitgewerkt om gevelpanelen PV PhotoVoltaïc te maken – de officiële naam voor het genereren van elektriciteit uit licht via een zonnecel. Een zonnepaneel is een voorbeeld van PV-materiaal, maar er zijn alternatieven. 

Solarix is net als Omnimark gevestigd in Weesp en met onze gedeelde passie voor design en duurzaamheid vonden we elkaar snel. Voor de gevelpanelen van Solarix verzorgen wij speciaal materiaal en printtechniek. Solarix kan designs maken waar licht doorheen gaat, waardoor de panelen elektriciteit uit zonlicht halen maar er niet uitzien als de bekende zwarte zonnepanelen. Fraaie gekleurde zonnepanelen in harmonie met het gebouw of object, of een huisstijl die past bij de gebruikers ervan, maken het tot een innovatie die duurzaamheid en design optimaal combineert. Het materiaal produceren wij na het designproces op speciaal ontwikkelde solarfilm. Deze film is nu verschillende keren toegepast in demoprojecten, die door Solarix worden gemonitord. 

Een voordeel van deze vernieuwende ontwikkeling is dat gebouwen die een nieuwe bestemming krijgen, ook eenvoudig hun duurzame gevel aanpassen aan de hand van bijvoorbeeld een nieuwe huurder. Daarnaast is dit een kans om objecten die nu nog als saai of lelijk worden ervaren, duurzamer én mooier te maken. Denk aan datacenters, geluidswallen langs wegen of viaducten. 

We Tack to the future! 

 

Onze directeur Hwie-Bing Kwee was al in de vorige eeuw gefascineerd door zonne-energie. Zijn enthousiasme heeft hij op een dag in zijn tuin op film vastgelegd. Benieuwd? Zie bijgaand Youtube-filmpje.

Alle nieuwsberichten Volgende nieuwsitem