Kunstmatige intelligentie

24 juni 2024

Kunstmatige intelligentie in de creatieve sector: een kans of bedreiging? 

Kunstmatige intelligentie bekend als AI neemt een enorme vlucht. Slechts enkele maanden geleden werd de chatbot ChatGPT door ontwikkelaar OpenAI gepresenteerd. Dit zelflerende systeem antwoordt op je vragen en doorzoekt alle toegankelijke online bronnen. Zo stelt het zelf teksten samen die volledig of bijna geschikt zijn als bijvoorbeeld marketing- of lesmateriaal. 

Dat betekent dat scholieren en studenten werkstukken en verslagen in een handomdraai laten maken, juristen hun pleidooien automatisch genereren en dat tekstschrijvers straks geen werk meer hebben. Of ligt het genuanceerder? Een ontwikkeling die wij volgen omdat wij ervan overtuigd zijn dat het ons leven aan het veranderen is. 

Feit is dat deze ontwikkelingen voor iedereen relevant zijn, ook voor Omnimark. OpenAI heeft bijvoorbeeld ook het systeem Dal.e2 ontwikkeld, waarmee de kunstmatige intelligentie een tekening voor je maakt. Vraag om een schilderij van een rood paard op een gele muur, en je krijgt het. Wordt hiermee de AI ontwikkeling ook voor de creatieve sector een bedreiging?  

DALL·E 2, Explained: The Promise and Limitations of a Revolutionary AI | by  Alberto Romero | Towards Data Science

Bij Omnimark gebruiken we folie, printen we er beeld op en plakken we dit op. Visuele communicatie is dan ook onze core business, waarom zouden wij binnenkort niet automatisch gegenereerd beeldmateriaal printen en plakken op voertuigen, gebouwen of andere objecten? Bovendien voelen wij ons geïnspireerd door wat onze opdrachtgevers inspireert, dus ook door deze ontwikkeling. Ons motto luidt niet voor niets Tack to the future. De vraag is wat dit voor creatieve beroepen betekent. Wat zijn de kansen en bedreigingen?

Geïnteresseerd? Kijk op: https://openai.com/dall-e-2/

 

Alle nieuwsberichten Volgende nieuwsitem