Brunel Solar Team en Omnimark: samen inspireren en winnen

14 juni 2024

De wereld inspireren in de mogelijkheden van duurzame mobiliteit. Het is het hoofddoel van het Brunel Solar Team, een groep van elf TU Delft-studenten die zich een jaar lang fulltime inzetten voor het ontwikkelen van een zonneauto voor een race in Zuid-Afrika. Deze zonneauto heet Nuna 12S en Omnimark heeft de eer om de studenten te ondersteunen. Al sinds 2009 verzorgen wij de aankleding van deze jaarlijks vernieuwde voertuigen en zoeken we samen naar de beste oplossing om op een onderscheidende manier sponsoren zichtbaar te maken en aerodynamisch voordeel te behalen. 

De studenten verzorgen veel acties zelf: van (door)ontwikkeling van Nuna tot het werven van sponsoren, contacten met de media en uiteraard deelname aan de race. In acht dagen rijden ze samen met in totaal 40 (oud-)teamleden, waaronder meteorologen, mediacrew, operationele ondersteuning van Johannesburg naar Kaapstad. De uitdaging is complex, want de Delftse studenten moeten zoveel mogelijk kilometers maken en daarbij weer op tijd bij de eindstreep van die dag aankomen met voldoende energie in de batterij. Een afweging tussen snelheid, weersomstandigheden en energiebeheer dus. De concurrerende teams van technische studenten van over de hele wereld zullen het ze niet makkelijk maken. 

Nieuwe generaties inspireren

In mei verzorgde Omnimark de bestickering van Nuna 12S. Twee aanwezige studenten hielpen bij het aanbrengen van de foliewrap, het zorgen voor de meest aerodynamische lijnen en een visueel aantrekkelijk eindresultaat. Valerie Klemann (public relations, rechts op de foto) en Eveline Plazier (partnerschappen, links) vertellen over het project, de uitdagingen, de strategie én hun echte missie. Want winnen willen ze natuurlijk graag, maar het inspireren van de wereld is het belangrijkste. Het Brunel Solar Team bezoekt tijdens hun aanwezigheid in Zuid-Afrika daarom diverse scholen, beurzen en gemeenschappen, waar zij hun kennis willen delen en de mogelijkheden van duurzame mobiliteit tonen. Iets dat ze overigens ook in Nederland doen. De kennis en expertise die ze opdoen tijdens dit avontuur is waardevol en kan nieuwe generaties inspireren. 

Het team heeft als missie geformuleerd: winnen als een inspirerend en veerkrachtig team door uitdagingen op te zoeken. Het toont hun toewijding om niet alleen te willen winnen, maar ook zichzelf te ontwikkelen en de wereld te laten zien wat er allemaal kan als je met moderne, schone techniek durft te experimenteren. Onverwachte elementen of tegenslagen zullen er ook zijn, zo verklaart Valerie het woord ‘veerkrachtig’ uit hun missie. “Een deel van het parcours wordt pas vlak voor de start bekendgemaakt, waardoor de teams in hun voorbereiding met veel onzekerheid te maken hebben. De uitdaging is om daar snel op een slimme manier op in te spelen. Bovendien zijn er altijd zaken die niet vaststaan, zoals schommelingen in het weer. Je kunt tijdens de race strafpunten krijgen als je te laat binnenkomt, waardoor je de volgende dag een tijdstraf krijgt. Maar als het die volgende dag bewolkt weer is, kun je misschien beter voor die strafpunten gaan omdat je dan wel meer kilometers hebt gemaakt en bij bewolkt weer toch niet optimaal kunt scoren. Het zijn allemaal afwegingen die per dag kunnen veranderen.” 

Een mooi partnerschap 

Het team heeft bij de Nuna 12S gekozen voor een creatieve wrap waar naast de namen van sponsoren ook andere elementen naar voren komen. Zo combineert de wrap hun eigen universiteitsstad Delft met het land waarin de race plaatsvindt: de ‘big five’ wilde dieren van Zuid-Afrika vind je in Delfts blauw terug op de zonneauto. Met een leeuw die voor leiderschap staat, de luipaard die snelheid toont, een olifant die intelligentie uitstraalt, de buffel die voor onoverwinnelijkheid staat en de neushoorn met zijn veerkracht. Voor de beeldcreatie hebben we mede gebruik gemaakt van generatieve AI.

De samenwerking met Omnimark verloopt heel fijn”, zo geeft Valerie aan. “We hebben samengewerkt aan het design en de planning besproken. Ze gaven duidelijk aan wat ons te wachten stond. Mijn advies aan volgende teams is om voldoende tijd uit te trekken voor deze stap in het proces. Gelukkig werken de mensen bij Omnimark snel en vakkundig, maar je moet ze wel de tijd gunnen om hun expertise toe te passen. En er moet duidelijkheid zijn over zaken als snij- en hulplijnen voor optimale aerodynamica. Daar denken ze goed in mee. Onze creativiteit is grenzeloos en dat zien we ook terug bij Omnimark, maar ze zijn ook realistisch en onderbouwen goed wat er wel en niet mogelijk is. Omnimark is een geweldige samenwerkingspartner met veel expertise, ze helpen ons al jaren en ik zie dat de monteurs het leuk vinden om onderdeel uit te maken van de uitdaging die wij in Zuid-Afrika hebben.” 

Op de hoogte blijven van het Brunel Solar Team? 

De race vindt plaats van 13 tot en met 20 september en alle ontwikkelingen volg je via brunelsolarteam.com. De studenten zijn vol vertrouwen, want de toch al goede Nuna-zonneauto van vorig jaar is doorontwikkeld en heeft nu een geheel nieuwe motor. 

Vanuit Omnimark zijn wij er trots op dat we dit team mogen ondersteunen. Wij herkennen de wil om te inspireren, innoveren en verduurzamen en verwelkomen het enthousiasme en de creativiteit die de studenten met onze mensen gemeen hebben. Het houdt ons scherp en leert ons lessen die we weer naar onze opdrachtgevers kunnen brengen. Wij wensen het team heel veel succes toe bij hun deelname aan de race én bij hun missie om de wereld te inspireren! 

Alle nieuwsberichten Volgende nieuwsitem